Zaletą obornika jest fakt, że wolno rozkłada się w glebie,nie powoduje jej zasolenia, posiada potrzebne glebie związki chemiczne, takie jak azot, fosfor, potas, magnez i żelaza. Ziemię odżywia doskonale i sprawia, że rosnące na niej warzywa i rośliny są wręcz doskonałe.
Obornik dzieli się pod względem jego pochodzenia i każdy rodzaj obornika służy do nawożenia w różnych miejscach.
Obornik bydlęcy, najbardziej bogaty w potas, najlepiej sprawdza na terenach piaszczystych, obornik koński powoduje, szybkie nagrzewanie się gleby, obornik świński jest bardzo zasobny w azot, dobry dla roślin zielonych i obornik kurzy stosowany bardziej do mieszania z innymi obornikami.
Obornik stosuje się w formie świeżej, przekompostowanej lub granulowanej.
Obornik świeży najlepiej jest stosować w okresie jesiennym, nie w okresach siewu, natomiast obornik przekompostowany można stosować i wiosną i jesienią. Forma suszona lub granulowana takiego kompostu nie wytwarza nieprzyjemnego zapachu.